Slåensnaps

 

Nu er det snart det rigtige tidspunkt at skal ud og plukke slåen, så den kan nå at være færdig til jule frokost borderet.

Et gammel huske råd siger; Pluk først slåenbær når de er modne i oktober. I august og september er bærrene ofte helt grønne. Men Men Men, det har været en kanon sommer, så alting er modne 14 dage før i år.

Slåen er en dansk hjemmehørende busk eller lille træ, der i familie med kirsebær. Den er en plante, vi ofte møder på vores revirer, da de næsten altid står i skovbryn og læhegn.

De blåsorte bær indeholder en del garvesyre og kan derfor ikke spises direkte fra busken. Først når bærrene har fået frost bliver de sødere og velegnet til brug – jeg har god erfaring med at gå ud inden nattefrosten sætter ind, og plukke bær. Jeg lægge dem i fryseren et par dage, det vigtigste er at de får frost, ikke hvordan de får frost.  

Sådan gør du:

 Tag de frosne bær og hæld dem i et rengjort, tomt syltetøjsglas eller måske en dekorativ flaske. Jo flere bær, jo sødere får du din krydder”snaps”.

Fyld gerne glasset næsten helt op med bær. Hæld derefter en neutral snaps eller en billig vodka henover bærrene. Stil glasset afsides på en hylde og lad snapse-essensen trække frem til jul.

 Når tiden er inde sigtes bærrene fra og snapsen filtreres.  Efter filtreringen bør snapsen gerne hvile en uges tid før det store øjeblik indtræder og snapsen skal smages. Er den for kraftig kan man fortynde med klar, neutral snaps og er den lidt for skarp kan man – alt efter smag – runde den lidt med en skefuld honning eller to. Tilsættes ekstra neutral snaps og/eller honning skal snapsen igen hvile nogle dage.

 

Slåensnapsen er ret alsidig i brug, men egner sig godt til et stort dansk jule frokostbord. Og for den tålmodige er der kun at sige at snapsen vinder ved lagring.

 


© 2024 - Danmarks Jægerforbund - alle rettigheder forbeholdes

https://www.jaegerforbundet.dk/